Copy paste
Group MAHN
Ni salah satu lauk feveret ramai....ayam goreng berempah. Opah masak ni sebab anak bongsu nak balik kejap lagi.
Ayam goreng berempah
Ayam 1 ekor cuci bersih, toskan.
Serai 5-6 btg - potong2 lebih kurang 1 inci blend dengan sedikit air. Blend sekejap jer jgn hancur. Ini untuk menjadikan kerak2 rempah. Tapis sebab cuma nak pakai serainya aje.
8 ulas bawang putih dan halia sebesar 2 jari diblend. Gunakan air tapisan serai tadi. Bahan ni gaulkan pada ayam beserta garam, sedikit kunyit serbuk, 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging, 2 sudu besar tepung jagung. Perap 2 jam. Lagi lama lagi sedap, rempah2 nya meresap ke dalam ayam. Lepas tu bolehla digoreng dengan minyak yg banyak yer. Mesti ada lebihan bahan bahan blend, itu goreng kemudian bersama daun kari. Angkat dan tabur ke atas ayam goreng tadi. Siap, selamat mencuba.
Group MAHN
Ni salah satu lauk feveret ramai....ayam goreng berempah. Opah masak ni sebab anak bongsu nak balik kejap lagi.
Ayam goreng berempah
Ayam 1 ekor cuci bersih, toskan.
Serai 5-6 btg - potong2 lebih kurang 1 inci blend dengan sedikit air. Blend sekejap jer jgn hancur. Ini untuk menjadikan kerak2 rempah. Tapis sebab cuma nak pakai serainya aje.
8 ulas bawang putih dan halia sebesar 2 jari diblend. Gunakan air tapisan serai tadi. Bahan ni gaulkan pada ayam beserta garam, sedikit kunyit serbuk, 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging, 2 sudu besar tepung jagung. Perap 2 jam. Lagi lama lagi sedap, rempah2 nya meresap ke dalam ayam. Lepas tu bolehla digoreng dengan minyak yg banyak yer. Mesti ada lebihan bahan bahan blend, itu goreng kemudian bersama daun kari. Angkat dan tabur ke atas ayam goreng tadi. Siap, selamat mencuba.
Comments