Skip to main content

biskut





Almond London Rangup - Terbaik


 Pagi tadi dpt siapkan 2 adunan biskut Almond London. Kali ni akak guna resepi dari forum Cari sumbangan forumer, millsnboon. Difahamkan resepi ni dari arwah Sh Rodziah. Akak tertarik utk mencuba sbb katanya terbaik, rangup mungkin disebabkan ada campuran nestum di dalamnya. Dan ternyata katanya mmg benar...mmg setakat ni adalah resepi terbaik Almond London yg pernah akak cuba...sgt sedap..tak sia2 akak mencuba resepi ni...terimakasih buat arwah dan millsnboon yg panjangkan resepi tersbt..semoga arwah mendpt ganjaran drp perkongsian tersbt..amin.
Almond London Rangup 
Sumber: Millsnboon Forum Cari
Resepi asal: Arwah Sh Rodziah

Bahan-bahan:

250gm mentega
100gm gula kaster
50gm nestum(kalau nak kisar boleh, tak kisar pun ok)- akak kisar halus
100gm tepung jagung
200gm tepung gandum(secukupnya) - akak guna tepung redrose dan menambah 30g lagi utk mendptkan doh2 yg sedang elok
Kacang badam secukupnya (dipanggang)
1 sudu teh esen vanilla - resepi asal tak ada, ni akak tambah
Almond nib secukupnya sbg hiasan.
Coklat masakan
Papercup


Cara2 membuatnya:

1)  Putar mentega dgn gula hingga sebati
2) Masukkan nestum dan putar(sekejap shj) hingga adunan sebatii
3)  Masukkan tepung jagung dan gaul hingga rata
4)  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut
5)  Rehatkan dlm 15 minit & ditudung dgn kitchen towel yang lembap
6)  Ambil sedikit doh dan isi badam dan bentukkan samada bulat atau bujur.
7)  Bakar pada suhu 170 dlm 20 - 25 minit

Untuk salutan coklat:

1)  Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double-boiling.  Bila coklat dah cair, celupkan biskut menggunakan penyepit dan masukkan terus dlm papercup dan tabur sedikit almond nib diatasnya.

2)  Buat hingga habis dan biarkan coklat beku, baru dimasukkan dlm container kedap udara.



* Hiasan atasnya akak ubah, sepatutnya letak almond nib tp akak letak coklat putih.



Almond London

Biskut raya seterusnya, tak lain tak bukan Almond London. Resepi menggunakan resepi Chef Wan yg dikutip dari blog CMG. Terima kasih byk2 En Mat krn sudi panjang2 kan resepi ini. Memang rangup dan sedap sekali. Izinkan akak CnP resepinya kat sini plak ye En Mat utk dijadikan rujukan utk akak dan anak2 akak di masa depan.


ALMOND LONDON
Bahan-bahan:
250 gram mentega
150 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum*
2 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
130 - 150 biji badam berkulit } dibakar dalam oven hingga rangup

Bahan salut:
400 g coklat masakkan
1/2 camca besar lemak sayur/shortening
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuat:

Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.


Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 20-25 minit.
Sejukkan atas jaringan.

Cairkan coklat secara double boiler. Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.

Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susun rapat2 antara satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. ATAU boleh juga celup sebiji almond london dan letak dalam paper cup. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara.


Popular posts from this blog

::MUFFIN COKLAT CHIP MAMAYATIE::

MUFFIN BOLEH TAHAN BERAPA LAMA..? Dari segi ketahanannya, muffin lebih tahan lasak daripada cupcake, ianya tahan disimpan dalam bekas kedap udara antara 4-5 hari, bergantung kepada cara penyimpanan. lebih tahan lama jika disimpan didalam peti sejuk... bila nak makan boleh dipanaskan didalam ketuhar gelombang, microwave ler... Muffin yang disediakan adalah dari adunan/bahan2 yang halal dan mudah didapati disemua kedai. 3. ADA BERAPA BANYAK FLAVOUR MUFFIN...? PERASA : vanilla, coklat, strawberry, pandan. boleh tambah filling (blueberry, oren, strawberry) atau coklat chip 4. ADA KHIDMAT DELIVERY...? YA. Kami ada menyediakan perkhidmatan delivery. Kos delivery bergantung kepada lokasi anda. 5. BAGAIMANA CARA UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN...? melalui telefon, sms ME 0175884770  RM1.50 SIZE L/EACH MIN ORDER 16PCS   MUFFIN WIF PACKING & REBEN TQ ( HARGA LAIN + 20SEN)  

Rendang dan pulut kuning ipoh perak

Sedia menerima tempahan rendang dan pulut kuning ipoh perak dan kawasan sewaktu dengan nya Harga rendang ikut pasaran ayam Berminat hubungi terus ye @mamayatie_kitchen  Www.wasap.my/60175884770

Apam polkadot di ipoh perak

Alhamdulillah syukur #throwback Orderan 8.9.18 #apampolkadot 200pcs #kekgulahangus 5 biji #browniesdaddy 2 boxes #bersangkabaik #solat5waktu #ingatAllahselalu Pasti rancangan Allah terbaik untuk kita 😊 Detail @mamayatie_kitchen 📞0175884770