Almond donut sticks
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 1 biji telur
- 40g gula perang
- 60ml susu segar
- 25g mentega dicairkan
- 220g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 30g almond nibs
- coklat masakan secukupnya
- cinnamon powder + sugar secukupnya
Cara-cara
- Pukul telur dan gula sehingga kembang.
- Masukkan susu segar dan mentega. Kacau.
- Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak dan juga almond nibs. Uli sehingga jadi doh.
- Letakkan doh ke atas plastic wrap. Wrapping dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Canai doh lebih kurang 1-1.5 cm. Dan potong memanjang seperti dalam gambar.
- Ambik satu sticks dan putar sikit seperti dalam gambar.
- Goreng dengan minyak panas sehingga perang.
- Bila dah siap boleh gaul donut dengan cinnamon sugar ataupun cicah coklat panas. Coklat masakan boleh dicairkan sama ada dengan kaedah double boiler.
SUSU PEKAT MANIS
Bahan-bahan ( 250 ml )
- 500ml susu segar
- 100ml gula
- (* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)
Cara-cara
- Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal. Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
- Berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan guna api yg besar.
SOS CILI THAI
Bahan-bahan ( - )
- 1/2 cawan cuka
- 1/2 cawan air
- 1/3 cawan gula
- 2 btg cili kering
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu besar nampla/sos ikan
- 1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air
Cara-cara
- Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
- Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
- Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.
♥Tom Yam Paste™
Bahan-bahan ( 2 mangkuk lauk )
- 35 tangkai lada kering - dicuci dan toskan
- 12 ulas bawang putih*
- 25 ulas bawang kecil*
- 2-3 sb gula melaka*
- 3 sb sos ikan*
- 1/2 cawan minyak makan*(guna minyak lebihan goreng cili kering)
- sedikit air utk mengisar bahan*
- Bahan2 tambahan untuk masakan tom yam :-
- serai,lengkuas,daun limau,limau kasturi atau air asam,cili padi,garam,gula dan perasa jika suka
Cara-cara
- Panaskan minyak makan dlm kuali dan goreng cili kering sebentar.Jangan hangus nanti pes jadi pahit.
- Kisar cili kering goreng bersama kesemua bahan2 yang bertanda * hingga halus.
- Tuangkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak hingga mendidih dan kering sedikit.Matikan api.
- Sejukkan pes dan simpan di dalam bekas kedap udara dan gunakan bila perlu.Pes akan lebih tahan lama jika disimpan di dalam peti ais.
- ***Ini gambar sos ikan yg akak gunakan.Pastinya halal.
Bahan-bahan ( 80-90 gelas )
- 1 botol (28 ml) esen perisa pisang
- 1 botol (28 ml) esen perisa oren
- 1 botol (28 ml) pewarna epal hijau
- 3 kilo gula pasir
- 2 tin ice-cream soda
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan di atas kecuali ice-cream soda dan bubuh air secukupnya (sukatan air seperti memasak nasi gitu).
- Masak hingga gula larut sambil dikacau sentiasa. Sejukkan.
- Isikan jug air dgn sedikit ibu gula fruitade,bubuh ketulan ais dan air sejuk secukupnya, gaul rata. Bagi yg suka air bergas, tambahkan ice-cream soda secukupnya. Jika air kurang manis, tambahkan lagi ibu gula.
- Ibu gula yg tlh sejuk disimpan di dlm botol2 kosong atau bekas2 yg bertutup.
ROTI CANAI
Bahan-bahan ( resepi ini hanya untuk sekilo tepung dan untuk 20 biji keping roti canai... )
- Klik di sini untuk isi bahan
- Ramuan 500ml air,, 1 sudu besar garam halus,, Sebiji telur,, 1 sudu besar susu pekat ,, ½ sudu besar hollick,, 1 sudu besar marjerin,,dan 1kg tepung gandum
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan bahan diatas mengikut turutan nombor diatas yg telah diberikan,,kedalam besen atau bekas yg sesuai, kemudian uli sehingga sebati. dan buat bulat mengikut saiz yg diperlukan,, dan lomurkan bulat tepung tadi dgn marjerin,. Kemudian biarkan tepung yg telah diuli tadi, selama 3 hingga 4 jam, Kemudian tepung tadi sedia untuk di tebar……. selamat mencuba