::RESEPI HOMEMADE::

Almond donut sticks 


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1 biji telur
  • 40g gula perang
  • 60ml susu segar
  • 25g mentega dicairkan
  • 220g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 30g almond nibs
  • coklat masakan secukupnya
  • cinnamon powder + sugar secukupnya

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan susu segar dan mentega. Kacau.
  3. Almondnibs
    Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak dan juga almond nibs. Uli sehingga jadi doh.
  4. Letakkan doh ke atas plastic wrap. Wrapping dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  5. Almonddonut1
    Canai doh lebih kurang 1-1.5 cm. Dan potong memanjang seperti dalam gambar.
  6. Almonddonut2
    Ambik satu sticks dan putar sikit seperti dalam gambar.
  7. Goreng dengan minyak panas sehingga perang.
  8. Chocoalmonddonutsticks
    Bila dah siap boleh gaul donut dengan cinnamon sugar ataupun cicah coklat panas. Coklat masakan boleh dicairkan sama ada dengan kaedah double boiler.

SUSU PEKAT MANIS






Bahan-bahan ( 250 ml )

  • 500ml susu segar
  • 100ml gula
  • (* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)

Cara-cara

  1. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal. Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
  2. Berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan guna api yg besar.


SOS CILI THAI


Bahan-bahan ( - )

  • 1/2 cawan cuka
  • 1/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 2 btg cili kering
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar nampla/sos ikan
  • 1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air

Cara-cara

  1. Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
  2. Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
  3. Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.

 

♥Tom Yam Paste™


Bahan-bahan ( 2 mangkuk lauk )


  • 35 tangkai lada kering - dicuci dan toskan
  • 12 ulas bawang putih*
  • 25 ulas bawang kecil*
  • 2-3 sb gula melaka*
  • 3 sb sos ikan*
  • 1/2 cawan minyak makan*(guna minyak lebihan goreng cili kering)
  • sedikit air utk mengisar bahan*
  • Bahan2 tambahan untuk masakan tom yam :-
  • serai,lengkuas,daun limau,limau kasturi atau air asam,cili padi,garam,gula dan perasa jika suka

Cara-cara


  1. Pes_tom_yam_cili_goreng
    Panaskan minyak makan dlm kuali dan goreng cili kering sebentar.Jangan hangus nanti pes jadi pahit.
  2. Pes_tom_yam_d__kisar
    Kisar cili kering goreng bersama kesemua bahan2 yang bertanda * hingga halus.
  3. Pes_tom_yam_d__tumis
    Tuangkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak hingga mendidih dan kering sedikit.Matikan api.
  4. Sejukkan pes dan simpan di dalam bekas kedap udara dan gunakan bila perlu.Pes akan lebih tahan lama jika disimpan di dalam peti ais.
  5. Sos_ikan
    ***Ini gambar sos ikan yg akak gunakan.Pastinya halal. 
syrup Fruitade (ibu gula)