RESIPI CUCUR MANIS / UDANG MUDAH:
Sahabat-sahabat boleh cuba resipi terbaru mamak haji ini...walau pun mamak haji telah berikan banyak resipi cucur..cucur viral, cucur udang ranggup mamak, cucur keria dll. Tapi masih tidak berpuas hati dgn resipi cucur ini utk mendapatkan yg terbaik..diluar ranggup..didlm lembut dan paling penting cucur yg kurang serap minyak goreng...
Bahan-Bahan Diperlukan:
1 cawan tepung gandum serbaguna.
1 sudu besar tepung jagung.
1 sudu kecil yis segera (mauripan).
1 biji telur - ambil putih telur.
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan air untuk adunan.
caramenyediakan:
1. Dalam sebuah bekas kecil masukan 2 sudu besar air suam (kuku) jgn panas yeananti yis mati pulak.masukkan 1 sudu kecil gula pasir dan bancuh/larutkan gula. Masukkan 1 sudu kecil yis dan bancuh. Biarkan adunan yis ini selama 15 minit. Bancuhan ini sepatunya naik..kalau tidak buang saja yis yg anda simpam itu..beli baru.
2. Dalam sebuah bekas agak besar sedikit masukkan tepung gandum, tepung jagung, puih telur dan garam. Masukkan air 1/2 cawan dan buat adunan. Bila bancuh adunan ini jangan terlalu mengadunkan..agak-agak saja...kalau ada lump sedikit tak apa. Nanti mamak haji bagitahu kenapa tak boleh adun sampai masukkan dlm blender atau cara lain.
3. Biarkan adunan ini 20-30 minit dengan bekas ditutup. Dalam pada itu boleh panaskan minyak dl 1 cawan. Suhu minyak sgt penting goreng cucur ini. Suhu yg rendah akan menyerap minyak dan cucur anda tidak naik kembang. Suhu yg sesuai ialah 165 darjah C.
4. Bila dah siap masa perkembangan adunan itu. Sediakan sudu besar (tbsp) yg sedia rendam dlm air...ceduk sesudu 1 (1 tbsp) dan masukkan dlm minyak panas. bila bahagian bawah cucur dah masak (akan terapung) terbalikan. Takut hangus boleh kurangan api dapur kepada rendah (145C). Bila gelumbong udara semakin kurang..ia menunjukkan cucur anda telah masak sempurna.
5. Anda boleh tambah bawang, cili ikan bilis atau udang basah atau daun bawang/ kucai pada adunan tepung. Sila cuba yea..ia tak mahal utk dicuba.
Sahabat-sahabat boleh cuba resipi terbaru mamak haji ini...walau pun mamak haji telah berikan banyak resipi cucur..cucur viral, cucur udang ranggup mamak, cucur keria dll. Tapi masih tidak berpuas hati dgn resipi cucur ini utk mendapatkan yg terbaik..diluar ranggup..didlm lembut dan paling penting cucur yg kurang serap minyak goreng...
Bahan-Bahan Diperlukan:
1 cawan tepung gandum serbaguna.
1 sudu besar tepung jagung.
1 sudu kecil yis segera (mauripan).
1 biji telur - ambil putih telur.
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan air untuk adunan.
caramenyediakan:
1. Dalam sebuah bekas kecil masukan 2 sudu besar air suam (kuku) jgn panas yeananti yis mati pulak.masukkan 1 sudu kecil gula pasir dan bancuh/larutkan gula. Masukkan 1 sudu kecil yis dan bancuh. Biarkan adunan yis ini selama 15 minit. Bancuhan ini sepatunya naik..kalau tidak buang saja yis yg anda simpam itu..beli baru.
2. Dalam sebuah bekas agak besar sedikit masukkan tepung gandum, tepung jagung, puih telur dan garam. Masukkan air 1/2 cawan dan buat adunan. Bila bancuh adunan ini jangan terlalu mengadunkan..agak-agak saja...kalau ada lump sedikit tak apa. Nanti mamak haji bagitahu kenapa tak boleh adun sampai masukkan dlm blender atau cara lain.
3. Biarkan adunan ini 20-30 minit dengan bekas ditutup. Dalam pada itu boleh panaskan minyak dl 1 cawan. Suhu minyak sgt penting goreng cucur ini. Suhu yg rendah akan menyerap minyak dan cucur anda tidak naik kembang. Suhu yg sesuai ialah 165 darjah C.
4. Bila dah siap masa perkembangan adunan itu. Sediakan sudu besar (tbsp) yg sedia rendam dlm air...ceduk sesudu 1 (1 tbsp) dan masukkan dlm minyak panas. bila bahagian bawah cucur dah masak (akan terapung) terbalikan. Takut hangus boleh kurangan api dapur kepada rendah (145C). Bila gelumbong udara semakin kurang..ia menunjukkan cucur anda telah masak sempurna.
5. Anda boleh tambah bawang, cili ikan bilis atau udang basah atau daun bawang/ kucai pada adunan tepung. Sila cuba yea..ia tak mahal utk dicuba.
Comments