Siapa sini pernah makan Japanese sweet bun aka melon bread? Serious sedap π Nak beli tak banyak kedai yg ade jual. Jadi harini sis nak share resepinye π boleh lah siapa2 yg teringin tu try buat.
Resepi Melon Bread :
Bahan-bahan :
DOH ROTI (Dapat dlm 18 biji)
π 300g tepung roti
π 2 sudu kecil instant yis
π 50g gula
π 2 sudu besar susu tepung
π 170g air suam
π 3/4 biji telur
π 1 sudu besar marjerin
DOH COOKIES (untuk lapisan luar bun)
β¨ 80g unsalted butter/butter
β¨ 90g gula kastor
β¨ 80g telur (sudah dipukul sedikit)
β¨ 200g tepung gandum (lebihkan kalau doh lembik)
Cara-cara :
DOH ROTI
β On kan breadmaker (BM). Masukkan semua bahan dalam BM. Masukkan bahan cecair dahulu. Setelah semua bahan dimasukkan, pilih menu DOUGH (masa yang telah ditetapkan adalah 1 jam setengah). Tekan start. Biarkan BM buat kerja dia.
β Setelah BM berbunyi, tanda sudah siap, keluarkan doh dari pan, dan tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
β Bahagikan doh menjadi bulat kecil dan setiap bulat kecil hendaklah 40g berat. Susun di dalam loyang yang telah disapu marjerin/lapik baking paper. Biarkan selama 10 minit.
DOH COOKIES
β Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula sehingga berubah menjadi warna kuning pucat.
β Masukkan telur ke dalam adunan dalam 3 bahagian.
β Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan spatula. Jika doh terlalu lembik, tambahkan tepung.
β Letakkan doh di atas plastic wrap (bentuk memanjang) dan wrapkan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
β Setelah 30 minit, keluarkan dari peti sejuk dan potong doh kepada beberapa bahagian, 20g setiap satu.
WRAP DOH ROTI DENGAN COOKIE
β Bentukkan cookie yang dah dipotong tadi mejadi bulat. Letakkan di atas plastik (plastik yg buat bungkus makanan tu)
β Tutup permukaan atas dengan plastik lain atau gunakan plastik yang ada dua belah.
β Picitkan cookie dengan jari sehingga menjadi bentuk bulat lepey. (Jangan terlalu nipis, nanti senang pecah. Jangan terlalu tebal nanti lepas siap bakar akan jadi keras)
β Letakkan doh roti dia atas bulatan cookie tadi.
β Terbalikkan roti+cookie diatas tapak tangan.
β Buka lapisan plastik.
β Picit-picitkan tepi cookie supaya betul-betul melekat dengan roti.
β Gunakan pisau untuk buat garisan dia atas cookie. Kemudian, taburkan/golekkan cookie dengan gula. Bakar melon bread dalam oven pada suhu 180Β°c selama 20 minit. Dalam oven letak roti di bahagian atas sekali. Setelah permukaan cookie mejadi sedikit perang, alihkan roti ke bahagian tengah oven dan kurangkan suhu menjadi 170Β°c.
Selamat mencuba π€
Resepi Melon Bread :
Bahan-bahan :
DOH ROTI (Dapat dlm 18 biji)
π 300g tepung roti
π 2 sudu kecil instant yis
π 50g gula
π 2 sudu besar susu tepung
π 170g air suam
π 3/4 biji telur
π 1 sudu besar marjerin
DOH COOKIES (untuk lapisan luar bun)
β¨ 80g unsalted butter/butter
β¨ 90g gula kastor
β¨ 80g telur (sudah dipukul sedikit)
β¨ 200g tepung gandum (lebihkan kalau doh lembik)
Cara-cara :
DOH ROTI
β On kan breadmaker (BM). Masukkan semua bahan dalam BM. Masukkan bahan cecair dahulu. Setelah semua bahan dimasukkan, pilih menu DOUGH (masa yang telah ditetapkan adalah 1 jam setengah). Tekan start. Biarkan BM buat kerja dia.
β Setelah BM berbunyi, tanda sudah siap, keluarkan doh dari pan, dan tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
β Bahagikan doh menjadi bulat kecil dan setiap bulat kecil hendaklah 40g berat. Susun di dalam loyang yang telah disapu marjerin/lapik baking paper. Biarkan selama 10 minit.
DOH COOKIES
β Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula sehingga berubah menjadi warna kuning pucat.
β Masukkan telur ke dalam adunan dalam 3 bahagian.
β Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan spatula. Jika doh terlalu lembik, tambahkan tepung.
β Letakkan doh di atas plastic wrap (bentuk memanjang) dan wrapkan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
β Setelah 30 minit, keluarkan dari peti sejuk dan potong doh kepada beberapa bahagian, 20g setiap satu.
WRAP DOH ROTI DENGAN COOKIE
β Bentukkan cookie yang dah dipotong tadi mejadi bulat. Letakkan di atas plastik (plastik yg buat bungkus makanan tu)
β Tutup permukaan atas dengan plastik lain atau gunakan plastik yang ada dua belah.
β Picitkan cookie dengan jari sehingga menjadi bentuk bulat lepey. (Jangan terlalu nipis, nanti senang pecah. Jangan terlalu tebal nanti lepas siap bakar akan jadi keras)
β Letakkan doh roti dia atas bulatan cookie tadi.
β Terbalikkan roti+cookie diatas tapak tangan.
β Buka lapisan plastik.
β Picit-picitkan tepi cookie supaya betul-betul melekat dengan roti.
β Gunakan pisau untuk buat garisan dia atas cookie. Kemudian, taburkan/golekkan cookie dengan gula. Bakar melon bread dalam oven pada suhu 180Β°c selama 20 minit. Dalam oven letak roti di bahagian atas sekali. Setelah permukaan cookie mejadi sedikit perang, alihkan roti ke bahagian tengah oven dan kurangkan suhu menjadi 170Β°c.
Selamat mencuba π€
Comments