Siapa sini pernah makan Japanese sweet bun aka melon bread? Serious sedap 😋 Nak beli tak banyak kedai yg ade jual. Jadi harini sis nak share resepinye 😊 boleh lah siapa2 yg teringin tu try buat.
Resepi Melon Bread :
Bahan-bahan :
DOH ROTI (Dapat dlm 18 biji)
🍞 300g tepung roti
🍞 2 sudu kecil instant yis
🍞 50g gula
🍞 2 sudu besar susu tepung
🍞 170g air suam
🍞 3/4 biji telur
🍞 1 sudu besar marjerin
DOH COOKIES (untuk lapisan luar bun)
✨ 80g unsalted butter/butter
✨ 90g gula kastor
✨ 80g telur (sudah dipukul sedikit)
✨ 200g tepung gandum (lebihkan kalau doh lembik)
Cara-cara :
DOH ROTI
✓ On kan breadmaker (BM). Masukkan semua bahan dalam BM. Masukkan bahan cecair dahulu. Setelah semua bahan dimasukkan, pilih menu DOUGH (masa yang telah ditetapkan adalah 1 jam setengah). Tekan start. Biarkan BM buat kerja dia.
✓ Setelah BM berbunyi, tanda sudah siap, keluarkan doh dari pan, dan tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
✓ Bahagikan doh menjadi bulat kecil dan setiap bulat kecil hendaklah 40g berat. Susun di dalam loyang yang telah disapu marjerin/lapik baking paper. Biarkan selama 10 minit.
DOH COOKIES
✓ Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula sehingga berubah menjadi warna kuning pucat.
✓ Masukkan telur ke dalam adunan dalam 3 bahagian.
✓ Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan spatula. Jika doh terlalu lembik, tambahkan tepung.
✓ Letakkan doh di atas plastic wrap (bentuk memanjang) dan wrapkan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
✓ Setelah 30 minit, keluarkan dari peti sejuk dan potong doh kepada beberapa bahagian, 20g setiap satu.
WRAP DOH ROTI DENGAN COOKIE
✓ Bentukkan cookie yang dah dipotong tadi mejadi bulat. Letakkan di atas plastik (plastik yg buat bungkus makanan tu)
✓ Tutup permukaan atas dengan plastik lain atau gunakan plastik yang ada dua belah.
✓ Picitkan cookie dengan jari sehingga menjadi bentuk bulat lepey. (Jangan terlalu nipis, nanti senang pecah. Jangan terlalu tebal nanti lepas siap bakar akan jadi keras)
✓ Letakkan doh roti dia atas bulatan cookie tadi.
✓ Terbalikkan roti+cookie diatas tapak tangan.
✓ Buka lapisan plastik.
✓ Picit-picitkan tepi cookie supaya betul-betul melekat dengan roti.
✓ Gunakan pisau untuk buat garisan dia atas cookie. Kemudian, taburkan/golekkan cookie dengan gula. Bakar melon bread dalam oven pada suhu 180°c selama 20 minit. Dalam oven letak roti di bahagian atas sekali. Setelah permukaan cookie mejadi sedikit perang, alihkan roti ke bahagian tengah oven dan kurangkan suhu menjadi 170°c.
Selamat mencuba 🤗
Resepi Melon Bread :
Bahan-bahan :
DOH ROTI (Dapat dlm 18 biji)
🍞 300g tepung roti
🍞 2 sudu kecil instant yis
🍞 50g gula
🍞 2 sudu besar susu tepung
🍞 170g air suam
🍞 3/4 biji telur
🍞 1 sudu besar marjerin
DOH COOKIES (untuk lapisan luar bun)
✨ 80g unsalted butter/butter
✨ 90g gula kastor
✨ 80g telur (sudah dipukul sedikit)
✨ 200g tepung gandum (lebihkan kalau doh lembik)
Cara-cara :
DOH ROTI
✓ On kan breadmaker (BM). Masukkan semua bahan dalam BM. Masukkan bahan cecair dahulu. Setelah semua bahan dimasukkan, pilih menu DOUGH (masa yang telah ditetapkan adalah 1 jam setengah). Tekan start. Biarkan BM buat kerja dia.
✓ Setelah BM berbunyi, tanda sudah siap, keluarkan doh dari pan, dan tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
✓ Bahagikan doh menjadi bulat kecil dan setiap bulat kecil hendaklah 40g berat. Susun di dalam loyang yang telah disapu marjerin/lapik baking paper. Biarkan selama 10 minit.
DOH COOKIES
✓ Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula sehingga berubah menjadi warna kuning pucat.
✓ Masukkan telur ke dalam adunan dalam 3 bahagian.
✓ Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan spatula. Jika doh terlalu lembik, tambahkan tepung.
✓ Letakkan doh di atas plastic wrap (bentuk memanjang) dan wrapkan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
✓ Setelah 30 minit, keluarkan dari peti sejuk dan potong doh kepada beberapa bahagian, 20g setiap satu.
WRAP DOH ROTI DENGAN COOKIE
✓ Bentukkan cookie yang dah dipotong tadi mejadi bulat. Letakkan di atas plastik (plastik yg buat bungkus makanan tu)
✓ Tutup permukaan atas dengan plastik lain atau gunakan plastik yang ada dua belah.
✓ Picitkan cookie dengan jari sehingga menjadi bentuk bulat lepey. (Jangan terlalu nipis, nanti senang pecah. Jangan terlalu tebal nanti lepas siap bakar akan jadi keras)
✓ Letakkan doh roti dia atas bulatan cookie tadi.
✓ Terbalikkan roti+cookie diatas tapak tangan.
✓ Buka lapisan plastik.
✓ Picit-picitkan tepi cookie supaya betul-betul melekat dengan roti.
✓ Gunakan pisau untuk buat garisan dia atas cookie. Kemudian, taburkan/golekkan cookie dengan gula. Bakar melon bread dalam oven pada suhu 180°c selama 20 minit. Dalam oven letak roti di bahagian atas sekali. Setelah permukaan cookie mejadi sedikit perang, alihkan roti ke bahagian tengah oven dan kurangkan suhu menjadi 170°c.
Selamat mencuba 🤗
Comments